Onlineauktioner - så funkar det

Många av oss har sett filmer med klassiska auktionshus: en kateder, en klubba och en mängd människor med nummerskyltar. Men hur funkar onlineauktioner? Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren auktionsdeltagare, kommer den här guiden ge dig insikter om registrering, varuinspektion, budgivning och avslutning av affären. Häng med så går vi igenom steg för steg!

Steg 1. Skapa konto

Innan du kan delta i en auktion behöver du registrera dig på den valda auktionsplattformen. Detta gör man genom att skapa ett konto och lämna nödvändig information såsom kontaktuppgifter och betalningsinformation. Registreringen låter dig börja delta i budgivningen. Du kan också utforska vårt sortiment innan du skapat ett konto.

Steg 2: Inspektera varan

Efter registreringen är det dags att inspektera de varor som är tillgängliga för auktion. Sefina har ett stort antal auktioner, och därför finns funktionen där man kan favoritmarkera objekten som är intressanta. Du kan se på produktsidan var objektet finns, så att du själv kan åka dit och titta. Annars finns bilder och beskrivning till varje auktionsvara. Det är bra att granska varje objekt för att göra en informerat beslut innan budgivningen påbörjas.

Steg 3: Budgivning

Budgivningen är hjärtat av auktionsprocessen. Du kan lägga bud på de objekt du är intresserad av, och buden ökar i förhållande till andra deltagares erbjudanden. Målet är att ha det högsta budet när budtiden löper ut.

Hos Sefina kan använda sig av en automatiserad budagent. Då sätter du ett osynligt maxbud, vilket innebär att du aldrig kan bli skyldig att betala mer för den relevanta auktionsvaran än ditt angivna maxbud plus provision. Den relevanta auktionsvaran kan dock bli billigare än ditt angivna maxbud.

Sefina använder sig utav fasta höjningar under budgivningen, du finner den exakta listan nedan.

Steg 4: Avslutning av affären

När budtiden har löpt ut avslutas auktionen, och vinnarna meddelas. Buden är bindande och man ska betala det vinnande budet och eventuella avgifter som kan tillkomma. Efter betalning får du en försäkrad leverans.